Música, territori i cohesió social

Compartir:
  

Descripció:

El projecte 4Cordes de Mataró (musicop.cat/project/4-cordes) i la Riborquestra de Ciutat Vella (comusitaria.wix.com/riborquestra) s’uneixen en un concert molt especial que reuneix més de 150 persones sota un mateix objectiu: compartir la il.lusió i repte de fer música plegats. Una música que neix de l’experiència de fer la volta al món (comusitaria.wix.com/periplus) i que ens porta sonoritats llatines barrejades de notes de jazz i aires asiàtics que ens fan viatjar per l’emoció de descobrir el món i la seva gent.

‘Periplus en concert’ (comusitaria.wix.com/periplusconcierto) fa possible que en un mateix escenari convisquin persones de procedències culturals i situacions socioeconòmiques molt diverses. Infants, joves i adults que tenen l’oportunitat de créixer artísticament i conèixer el seu propi potencial a través de dos dels projectes de música comunitària de casa nostra referents a nivell d’inclusió social i participació ciutadana.

La música és una creació original de Ferran Badal amb temes inèdits nascuts de la col.laboració entre el compositor, Lola Casas i l’alumnat de Cicle Mitjà de l’escola Germanes Bertomeu de Mataró (xtec.cat/ceipgermanesbertomeu). La poetessa Lola Casas s’ha encarregat d’ordenar els somnis i les paraules d’aquests escolars que han creat la lletra de dues cançons. L’Escola Municipal de Música de Mataró també ha aportat joves músics que s’han sumat a la col.laboració solidària de professionals que configuren l’orquestra i el quartet de jazz Periplus. Finalment l’equip de professors del 4Cordes i la Riborquestra han dedicat tota la seva professionalitat i humanitat a la preparació d’aquest gran espectacle.

Aquesta aventura és alhora la culminació d’un procés d’empoderament juvenil i lideratge artístic que la Fundació Obra Social la Caixa ha recolzat sota el nom de ‘TEENsant la corda’. Un plantejament que li ha valgut també el reconeixement i suport del Col.legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya amb el programa ‘Generació Play’.

Finalment ‘Periplus en concert’ és una mostra de com la música pot ser l’espai on artistes, educadors, amateurs, famílies, veïns i equipaments culturals es trobin per somiar plegats. Un somni recollit per la mirada de Guillem Roma amb el documental “Periplus, un viatge de descoberta i creixement” i la sensibilitat de Dèlia Serra (Generative Productions) amb el mosaic de vides “Música, territori i cohesió social”.