Entrevistes als guanyadors del premi RetinES 2018

D’entrada, des del Projecte RetinES, desitgem agrair a totes les persones i entitats que han contribuït en els projectes audiovisuals que han entrat en concurs durant l’any 2018. S’ha de senyalar que tots els vídeos rebuts han sigut d’alta qualitat narrativa i tècnica, així com d’alt interès des de la perspectiva socioeducativa. Per aquest motiu, ha resultat molt complicat triar uns guanyadors que són els que us presentem.

D’aquesta manera, a través d’un petit qüestionari, voldríem oferir l’oportunitat de conèixer una mica més les entitats guanyadores, i saber què representa per a totes elles el fet d’haver guanyat el premi; amb quins objectius utilitzaran els diners obtinguts; de quina manera utilitzen l’audiovisual com a instrument educatiu, etc. Per últim, volem encoratjar a tothom a seguir realitzant projectes audiovisuals com a eina per crear nous espais i oportunitats socioeducatives. I no dubteu a presentar-los a la nova edició del Premi Retines 2019 que ben aviat obrirà el termini de participació.

 

Relats: Escoltant els grans” del SIAF i la Residència Sant Bernat de Sallent

 

 

Feu servir l’audiovisual de manera habitual a la vostra entitat?

No, no el fem servir de manera habitual.

Amb quin objectiu el feu servir? O l’utilitzeu?

L’hem utilitzat per poder oferir un resultat final palpable i atractiu a tot el procés de treball entre joves i gent gran.

Creus que l’audiovisual és una eina socioeducativa?

És una eina per donar difusió al treball realitzat, un canal, com ho pot ser la paraula escrita o l’oralitat.

Què representa haver guanyat el RetinES 2018​ per a vosaltres?

Un reconeixement a la feina feta i als seus protagonistes, les joves del SIAF i la gent gran de la residència. I a nivell professional, molta il·lusió.

Ja heu pensat què fareu amb el premi?

Esperem que ho decideixin les joves i els residents.

 

VincularXeducar” de l’Institut Municipal de Serveis Socials Bàsics de l’Ajuntament de Barcelona (IMSSB)

Feu servir l’audiovisual de manera habitual a la vostra entitat?

Actualment sí; l’estem introduint ja que hem pogut comprovar la potència comunicadora que té.

Amb quin objectiu el feu servir? O l’utilitzeu?

Principalment per donar a conèixer el projecte comunitari VincularXeducar i, també, altres projectes que es desenvolupen en els serveis socials.

Creus que l’audiovisual és una eina socioeducativa?

Sí, permet millorar la comunicació i a través de les imatges s’impacta més en els receptors. Observem una millor i més ràpida implicació per part dels agents que alhora se senten més reconeguts.

Què representa haver guanyat el RetinES 2018 per a vosaltres?

Ha estat una alegria per a la comunitat amb qui compartim el projecte, i un reconeixement a la tasca que es desenvolupa des del 2011 a nivell comunitari en el territori.

Ja heu pensat què fareu amb el premi?

Estem pendents de decidir-ho 🙂

Com t’agradaria que fos el local del Projecte Click?” del Servei d’Acompanyament Socioeducatiu adreçat a adolescents i joves del Districte de Sant Martí de Barcelona

 

 

Feu servir l’audiovisual de manera habitual a la vostra entitat?

Sí. En el cas del Projecte Click el fem servir molt sovint, i no només perquè tenim un canal de Youtube de participació dels propis joves, sinó perquè sovint en la nostra tasca d’acompanyament socioeducatiu fem ús de petits vídeos, fragments de pel·lícules o sèries, etc. per introduir o debatre temes, tant a nivell individual com grupal.

Amb quin objectiu el feu servir? O l’utilitzeu?

El recurs audiovisual és molt atractiu per als joves. És un mitjà amb què se senten còmodes i a nosaltres com a professionals ens ajuda a fer una feina de projecció. És a dir, podem treballar temes relacionats amb la vida del jove, però sense que d’entrada en parlem directament. Sovint ens ajuda a introduir un tema important però de forma gens invasiva. A banda, ens ajuda a treballar altres aspectes com l’empatia.

Creus que l’audiovisual és una eina socioeducativa?

Totalment, per alguna de les raons que he esmentat abans i perquè, a banda, és una eina de participació, apoderament i creativitat pels propis joves. En el nostre cas, tots aquests i altres són els motius pels quals vam engegar el grup de Youtube.

Què representa haver guanyat el RetinES 2018 ​per a vosaltres?

Doncs un impuls. Pels joves és quelcom important que es reconegui la seva feina. Sovint treballem amb joves amb nivells d’autoestima força baixos, i premis com aquest els ajuden a creure més en el que fan i, sobretot, en el que poden arribar a fer.

Ja heu pensat què fareu amb el premi?

Doncs es convertirà en més hores de formació. Aquest juliol farem la 2a edició del curs “Fes Click a Youtube” amb el Youtuber Roc Massaguer ‘Outconsumer’ que fem amb el finançament de la Fundació Caixa d’Enginyers. El Premi Retines farà que puguem tenir més hores de formació i seguiment del grup, no només en el curs de juliol sinó durant tot el curs.