I els vídeos guanyadors dels Premis RetinES 2020 són…

Els Premis RetinES continuen en la seva línia ascendent de participació. Edició rere edició s’hi presenten més audiovisuals i aquesta, la del 2020, marca un nou rècord! Hem arribat als 21 projectes presentats. A raó de l’emergència sanitària es va allargar el termini de presentació del 15 d’abril al 15 de maig. La qualitat de les propostes torna a ser notable i el jurat ha hagut de repartir els premis de les dues modalitats: la general i l’especial per a joves amb vídeos de no més de dos minuts. A més, torna a haver-hi una gran mostra de temàtiques socials tractades i de gèneres audiovisuals.

Premi a la millor obra o projecte audiovisual en benefici de l’acció i/o activitat socioeducativa

Els vídeos presentats en aquesta modalitat optaven a un premi de 600€ que el jurat ha decidit repartir en dos, per a dues propostes: “Oh My Goig”, un programa-sèrie de la productora Camille Zonca per a Betevé Televisió. “Cosint Espais”, un curtmetratge de l’Associació Escola de Cinema Almarge amb l’Espai 12@16 i la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec.

“Oh My Goig”, la sèrie, és un programa audiovisual amb un tractament brillant de dos grans temes entorn els adolescents i joves. Per un costat, de les relacions afectives i sexuals i per un altre, del seu dia a dia, de la seva vida, situació i entorn sobre el racisme, la precarietat laboral i la recerca d’habitatge. Amb un guió excel·lent, llenguatge propi, uns personatges acurats amb una interpretació excel·lent i un rodatge i recursos originals. Un espai i producte audiovisual d’entreteniment i, alhora, de reflexió. Per aquests motius, el jurat determina guardonar amb el premi de 300€ a “Oh My Goig”. hhhhhhh

“Cosint espais” és un document audiovisual que té la capacitat de ser part del projecte intergeneracional i de recuperació de la memòria històrica d’un grup de dones grans del barri del Poble Sec -a raó de l’encontre amb adolescents de l’espai 12@16- i d’introduir-t’hi, en emocionar-te gràcies als seus relats de vida, de passat i present i fer aflorar les sensacions dels seus participants en aquesta experiència. Amb una producció i ritme de l’audiovisual excel·lent. Per aquests motius, el jurat determina guardonar amb el premi de 300€ a “Cosint espais”.

Premi a la millor obra o projecte audiovisual realitzat per joves de 18 a 30 anys

Els vídeos presentats en aquesta modalitat optaven a un premi de 300€ i el jurat també ha decidit repartir el premi en dos: per a “Que no puc què?” i “Toxicomanies en adolescents”, dos projectes audiovisuals realitzats per alumnes d’Educació Social de la Universitat de Barcelona.

“Que no puc què?” és un curt ben produït que a través d’un guió clar, un ritme ràpid i un missatge clar i treballat, fa una denúncia explícita del masclisme en la infància i l’adolescència, a través de comentaris i tòpics que a tots i a totes ens han fet alguna vegada. Per aquests motius, el jurat determina guardonar amb el premi de 150€ a “Que no puc què?”.

“Toxicomanies en adolescents” és, sens dubte, l’obra audiovisual més artística d’aquesta modalitat. Un curt molt potent a nivell d’imatge, so i efectes visuals que dona peu a la reflexió de l’impacte que pot provocar el consum de drogues a l’adolescència. Per aquests motius, el jurat determina guardonar amb el premi de 150€ a “Toxicomanies en adolescents”.

Resolució completa dels Premis RetinES 2020


Felicitats a les guanyadores i els guanyadors. Des del CEESC i RetinES agraïm la participació als Premis de totes les persones, entitats i organitzacions.

Us recomanem visualitzar totes les propostes audiovisuals presentades, diverses entre elles, de diferents formats i enriquidores.

El Jurat dels Premis RetinES 2019 ha estat format per Ana Cervantes, Marta Junco Parrilla, Laura Marino, Ònia Navarro i Pep Guasch.

RetinES continua a la xarxa per a tothom. Us animem a participar a la comunitat i a contribuir a generar un recull d’obres, treballs, intencions, processos, recursos i projectes audiovisuals des d’una òptica socioeducativa.

Tots els vídeos que han participat als Premis RetinES