Dia de la Dona: Recursos per treballar el 8-M

El Dia de la Dona se celebra internacionalment el dia 8 de març de cada any. va ser declarat per les Nacions Unides el 1975. Dos anys més tard es va convertir en el Dia Internacional de la Dona i la Pau Internacional. El Dia de la Dona ajuda a sensibilitzar la població, governs i Estats sobre l’existència de problemes que atempten contra els drets de les dones i que encara necessiten ser resolts. Cal seguir reivindicant amb força els drets i el paper de la dona a la societat, per això ens mobilitzem cada 8M i treballem cada dia a favor de la igualtat de gènere real i per una societat lliure de discriminacions i violències.

  • Introducció:

En aquest vídeo trobareu d’una manera gràfica i amena el significat del perquè es commemora el 8 de març.

  • Fundesplai: 9 ACTIVITATS PEL 8 DE MARÇ A L’ESCOLA I L’ESPLAI

Fundesplai ens proposa nou activitats educatives i de sensibilització per al temps del migdia de les escoles i als esplais en el marc de la  proposta educativa Encoratja’t. Ens donem algunes idees amb 9 activitats per conèixer la història d’algunes “Bruixes i Sanadores”; dones sàvies que guarien a les persones i que tenien coneixements científics. Dones que van ser perseguides i sovint executades pels poders polítics i religiosos de l’època pel fet de ser dones. Aquestes 9 activitats s’emmarquen dins d’un projecte especialment dissenyat per al 8 de març: ABRACADABRA, dona encoratjada!

  • Mafalda: “Las que faltaban”

La música és un àmbit on el masclisme sempre ha estat present tot i que, a dia d’avui, la lluita feminista està aconseguint que la presència femenina sigui cada vegada més gran sobre i darrere dels escenaris. En aquest documental, creat per les components de el grup musical Mafalda, es mostra a través de múltiples entrevistes a artistes i treballadores de la indústria musical espanyola i llatinoamericana com és el paper que ocupen en aquest sector

  • Mestralitza’t: Recursos per treballar el SEXISME a l’aula

Paula Vilella comparteix a la seva pàgina web “Mestralitza’t” un recull d’activitats per treballar el sexisme i els estereotips de gènera a l’aula. Imprescindibles si volem intervenir en l’àmbit de l’educació infantil.  Les activitats giren entorn al record d’aquelles dones que han canviat la història.

  • 50 años de… La mujer cosa de Hombres (Isabel Coixet)

Recurs compartit per la pàgina web Educación 3.0 . En aquest documental de RTVE, sota la direcció de la cineasta Isabel Coixet, es porta a terme un recorregut a través de com es transmet en l’àmbit informatiu el paper de la dona que els mitjans de comunicació han dut a terme en la nostra història recent així com la seva influència en la societat espanyola. El focus principal d’aquesta producció audiovisual és la violència de gènere, mostrant la història d’Ana Orantes, la primera dona que es va atrevir a denunciar públicament que el seu marit la maltractava.

  • Documental: It’s a girl

Pensat per als alumnes de Secundària i dirigit per Evan Grae Davis, aquest documental mostra el costat més cru del masclisme: el tràfic d’éssers humans, la venda de dones i la lluita de mares que volen un món millor per a les seves filles.

  • Documental: ¿Qué significa hacer algo #ComoNiña​?

Recurs compartit per la pàgina Educación 3.0. Aquest documental, dirigit per Lauren Greenfield, pretén convertir aquesta expressió en una afirmació positiva. Aquest experiment pretén demostrar la connotació negativa que té l’expressió fer alguna cosa ‘com una nena’. Per això, els autors demanen a un grup d’adolescents que corrin, llancin objectes o lluitin tal com ho faria una nena. Després, demanen el mateix a un grup de nens. Els primers representen a les nenes de forma molt feble, com si l’únic que els importés fos el seu pèl o el seu aspecte i no s’esforcessin res per realitzar l’acció. Per contra, el segon grup les representa amb energia, coratge i determinació. Utilitza l’expressió ‘com una nena’ és un cop a la confiança de qualsevol adolescent.