Les millors sèries per a l’Educació Social

A continuació us presentem una recopilació de sèries que tenen un vincle important amb l’àmbit de l’educació social. Aquestes sèries no només entretenen, sinó que també ofereixen una oportunitat per a reflexionar i aprendre sobre diversos temes socials rellevants. Des de la representació de la diversitat i la inclusió fins a la lluita contra la discriminació i la injustícia, el següent llistat obre un diàleg rellevant sobre qüestions socials que ens afecten a tots i totes, alhora que també poden ajudar-nos a desenvolupar una consciència cultural i una comprensió més profunda dels problemes que enfronten altres persones i comunitats.

Transparent (2014 – 2019)

Transparent és una sèrie que segueix una família de Los Angeles després que el patriarca, Morton Pfefferman, decideixi fer pública la seva transició d’home a dona. La sèrie explora com la transició de Morton afecta la seva família i com cadascun dels personatges tracten la notícia, mentre s’encarreguen paral·lelament dels seus propis conflictes i secrets particulars. Encara que la commoció inicial és gran, a través de l’afecte patern que va cultivar durant tota la seva vida, Mort mostrarà a la seva muller i als seus fills un nou món desconegut per a tots ells.

Quant al seu valor en relació amb l’àmbit de l’educació social, Transparent destaca per representar una visió autèntica i empàtica de la vida de les persones trans i fomentar la comprensió i l’acceptació de la diversitat de gènere. La sèrie aborda temes importants com la identitat de gènere, l’acceptació d’un mateix i la lluita per la igualtat, i mostra com la vida de les persones trans pot ser més fàcil amb l’ajuda de la comprensió i el suport de les persones al seu voltant. Per tant, Transparent és interessant per tractar el canvi de gènere i conèixer una cultura d’educació i comprensió en l’àmbit de la diversitat de gènere i la lluita per la igualtat.

Pose (2018 – 2021)

Pose es desenvolupa als anys 80, a Nova York, on la comunitat trans es reuneix per dur a terme balls i batalles de desfilades amb el propòsit de competir per trofeus i reconeixement dins d’aquesta cultura underground. Els seus membres s’agrupen en Cases (Houses) i troben entre ells una xarxa de suport familiar en sentir-se acceptats per la seva identitat sexual i no repudiats. En aquest escenari s’introdueix el personatge de Damon, qui ha estat repudiat per la seva família de Pittsburgh i ens permet conèixer a través dels seus ulls la cultura transsexual de finals dels vuitanta, així com totes les problemàtiques que pateix aquest col·lectiu fruit de la discriminació.

El valor que guarda amb l’educació social resideix en el retrat que es dibuixa envers la cultura transsexual a través dels balls, les vestimentes i les diverses manifestacions, que ofereixen a l’espectador una mirada propera cap a aquest col·lectiu. Els temes que es tracten –la discriminació, l’acceptació de la diversitat i la importància de la comunitat– pot ajudar els educadors i les educadores socials a comprendre millor la importància de la inclusió i l’acceptació de la diversitat de gènere en els diferents àmbits de treball.

Veneno (2020)

Veneno relata la història real de Cristina Ortiz, una dona trans que va aconseguir la popularitat a l’Espanya dels anys 90 a través de les seves aparicions públiques a televisió en un moment on el col·lectiu trans era rebutjat per gran part de la societat. A través del personatge de Valeria, qui s’encarregarà de l’escriptura de les memòries de la Veneno, es presenta a l’espectador la història de vida de la Cristina començant per la seva complicada infància a un poble d’Andalusia, seguit pel seu trasllat a Madrid i els seus inicis en la prostitució al Parque del Oeste, on després va arribar la seva fama televisiva.

Quant al seu valor amb l’educació social, Veneno destaca per representar una visió autèntica i empàtica de la vida de les persones trans i fomentar la comprensió i l’acceptació de la diversitat de gènere. La sèrie aborda temes importants com la identitat de gènere, l’exclusió social i la prostitució.

Sex Education (2019 – en emissió)

Sex Education és una sèrie que gira entorn d’un jove tímid i sense experiència sexual anomenat Otis Milburn, fill d’una sexòloga. En trobar-se amb la necessitat d’ajudar els seus companys i companyes d’institut amb els seus problemes sexuals, Otis obre un consultori clandestí per guanyar diners resolent els seus dubtes. La sèrie aborda temes com la identitat de gènere, l’orientació sexual, la masturbació i l’educació sexual d’una forma oberta, humorística i empàtica.

Quant al seu valor en relació amb l’educació social, Sex Education destaca per mostrar una visió inclusiva i diversa de la sexualitat humana i fomentar una educació sexual basada en el respecte i la responsabilitat. La sèrie també aborda temes controvertits com el consentiment i l’assetjament sexual, i promou una cultura d’igualtat i respecte en la forma en què es tracten les relacions amoroses i sexuals. Per tant, aquesta sèrie incita a una educació sexual oberta, inclusiva i respectuosa.

Special (2019)

Ryan O’Connel crea, produeix i protagonitza aquesta comèdia basada en la seva pròpia història, que relata amb perspectiva interseccional la lluita contra dos estigmes: ser homosexual i tenir una lleu paràlisi cerebral. Quan comença en una nova feina, Ryan es presenta com una víctima d’accident automobilístic i oculta la seva discapacitat. A partir d’aquí, iniciarà un viatge per tractar d’aconseguir la seva independència i trobar el seu lloc en el món.

Quant al seu valor en relació amb l’àmbit de l’educació social, Special representa de manera realista i autèntica les lluites i desafiaments als quals s’enfronten les persones amb discapacitat, i mostra la importància de la inclusió i la diversitat. La sèrie també aborda temes com l’acceptació d’un mateix i la importància de la família i les amistats en la vida de les persones. En aquest sentit, Special pot servir com un recurs educatiu per a sensibilitzar sobre la inclusió i la diversitat, i per a promoure una societat més igualitària i justa.

Fácil (2022)

En aquesta minisèrie de cinc episodis ambientada a Barcelona es relata la història de quatre dones, cadascuna d’elles amb un tipus de discapacitat diferent. Viuen juntes a un pis tutelat i han de seguir unes estrictes normes i, en cas de no complir-les, seran obligades a tornar a les residències urbanes i rurals per a persones amb discapacitat. Davant d’aquest escenari, les protagonistes busquen més independència, deixant de banda la “tutela”, la vida amb discapacitat i les normes que han de complir.

Fácil reflexiona sobre les desigualtats que pateix aquest col·lectiu, la limitació de drets i llibertats i la indiferència o repressió que pateixen per part de la resta de la societat. També tracta el masclisme que pateixen les dones amb discapacitat, ja que la majoria d’elles estan esterilitzades i no tenen avantatges de serveis d’atenció sexual.

Aquesta sèrie ve servida amb polèmica i ha desencadenat moltes opinions des del moment que es va anunciar el càsting ja que, de les quatre actrius, només una d’elles té discapacitat en la vida real (concretament, paràlisi cerebral).

Atypical (2017-2021)

La sèrie gira entorn d’en Sam, un jove de 18 anys que té autisme. La seva forma d’entendre el món és a través dels pingüins, prenent com a referència la seva manera de reproduir-se, de respondre davant de certs estímuls, etc. Per ell, l’autisme no suposa un problema i vol aprendre a ser independent i créixer per viure sense la sobreprotecció dels seus pares. A través del drama i l’humor, es tracten qüestions del dia a dia en relació amb l’autisme dins d’un entorn d’adolescent i familiar. La sèrie aborda temes com el diagnòstic i la vida amb l’autisme, la cerca de la independència, la identitat de gènere i la vida amorosa, entre altres.

El Trastorn d’Espectre Autista és un dels àmbits on pot incidir l’educació social, i conèixer situacions amb què aquest col·lectiu es troba durant la seva vida diària ofereix una nova perspectiva a l’educador/a social des d’una mirada més propera. Atypical destaca per representar una visió autèntica i positiva de la vida amb l’autisme i fomentar la comprensió i l’acceptació de la diversitat.

The Good Doctor (2017 – en emissió)

The Good Doctor és protagonitzat pel doctor Shaun Murphy, un jove cirurgià amb autisme i síndrome de Savant; una condició que provoca el desenvolupament de capacitats intel·lectuals específiques com les matemàtiques, la música o l’art. Shaun esdevé un professional excel·lent en el seu ofici, però que troba problemes a l’hora de comunicar-se amb els seus companys i companyes de feina o pacients. Al llarg de la sèrie, Shaun enfronta desafiaments en la seva vida personal i professional, incloent-hi la discriminació per la seva condició i la lluita per demostrar la seva vàlua com a cirurgià.

A través del personatge principal es mostren a l’espectador petits detalls que representen característiques que comparteixen les persones amb autisme, com els moments de “stimming” –estímuls repetitius d’autocalma–, amoïnar-se davant un problema o els impulsos, que no poden ser controlats i actuen com un reflex.

El valor que aporta The Good Doctor al món de l’educació social és la lluita contra els estigmes, del procés bidireccional de la integració d’aquest col·lectiu a la societat i com aquesta també ha d’adaptar-s’hi. La sèrie fomenta la reflexió sobre la importància de valorar les habilitats i les capacitats de les persones, independentment de les seves condicions.

Merlí (2015 – 2018)

Produïda per TV3, aquesta sèrie catalana gira entorn de Merlí Bergeron, un professor de filosofia amb mètodes poc ortodoxos que s’allunyen de l’ensenyança clàssica i tradicional. La sèrie explora temes filosòfics i ètics a través de diàlegs entre Merlí i els seus estudiants i de les situacions que sorgeixen a l’aula i en la vida personal dels personatges.

Quant al seu valor en relació amb l’àmbit de l’educació social, Merlí destaca per promoure el pensament crític i la reflexió sobre qüestions rellevants en la societat i en la vida personal de cada individu. La sèrie mostra com la filosofia pot ser una eina útil per a entendre i abordar els problemes del món i d’un mateix, i com els diàlegs i la reflexió poden portar a una major comprensió. A més, es tracten temàtiques com la identitat sexual, les relacions familiars, la sexualitat, el bullying, la diversitat, la gordofòbia, la falta de recursos…

L’spin-off de la sèrie, ‘Merlí: Sapere Aude’, també tracta temes que guarden relació amb l’educació social.

Black Earth Rising (2018)

Black Earth Rising és una sèrie de televisió britànica que segueix una advocada internacional d’origen ruandès anomenada Kate Ashby que treballa al Tribunal Penal Internacional. La sèrie explora els temes de la justícia internacional, la responsabilitat històrica i la memòria col·lectiva a través d’una sèrie de casos que abasten des del genocidi ruandès fins a la guerra a l’Iraq.

Quant al seu valor en relació amb l’àmbit de l’educació social, Black Earth Rising destaca per explorar de manera crítica i reflexiva qüestions rellevants envers la política internacional i el colonialisme, amb la intenció de sensibilitzar i fomentar el pensament crític sobre aquests temes. La sèrie mostra com la justícia internacional i la memòria col·lectiva són eines importants per a abordar els conflictes i la responsabilitat històrica en un món cada vegada més globalitzat. També aborda la importància de la representació i la inclusió en l’àmbit de la justícia i la política, promovent valors en clau de responsabilitat històrica.

Dear White People (2017-2021)

La història se situa al campus de la universitat de Winchester on, a partir d’un episodi de blackface, l’estudiant Samantha White utilitza un programa de ràdio com a altaveu per criticar els comportaments racistes i despertar consciències. La sèrie segueix un grup d’estudiants negres que enfronten discriminació, microagressions i conflictes racials d’una manera còmica mentre naveguen per la seva vida universitària i personal.

La sèrie mostra com la discriminació racial continua sent un problema present i persistent en la societat, i destaca el paper de l’educació i el diàleg com a eines crucials per a abordar aquests problemes i avançar cap a una societat més justa i equitativa. Dear White People promou una cultura d’educació i comprensió en la lluita contra els prejudicis i el racisme interioritzat. És entretinguda i permet crear sensibilització envers les desigualtats culturals i entendre els privilegis que tenen les persones blanques.

The virtues (2019)

The Virtues és una sèrie de televisió britànica que segueix un home anomenat Joseph que torna a la seva ciutat natal a Irlanda per enfrontar el seu passat i lluitar contra la seva addicció a les drogues. Al llarg de la sèrie, Joseph s’enfronta a la seva pròpia identitat i als conflictes emocionals que han portat a la seva addicció, mentre també es reuneix amb persones del seu passat i s’enfronta a la relació amb el seu fill.

Quant al seu valor en relació amb l’àmbit de l’educació social, The Virtues destaca per explorar temes rellevants com l’addicció, el trauma i la identitat, i per presentar una visió honesta i autèntica d’aquests temes. A més, la sèrie també aborda qüestions culturals i polítiques rellevants a Irlanda i en altres llocs, i destaca la importància de la identitat cultural i la memòria col·lectiva en la construcció de la identitat personal. The Virtues crea un escenari de comprensió i empatia en relació amb l’addicció, el trauma i la identitat, i fomenta la reflexió crítica sobre aquests temes.

Per Isabel Iruela