Revolucions Feministes

Avui us proposem tres recursos audiovisuals que us aproparan a les realitats de tres col·lectius de dones que, malgrat trobar-se a tres realitats ben diferents (Barcelona, Kurdistan i Moçambic) totes elles lluiten pels seus drets amb la mateixa força.

Metzineres: entornos de cobijo para mujerxs que usan drogas sobreviviendo violencias

Metzineres és una cooperativa sense ànim de lucre amb seu en el barri del Raval (Barcelona), que crea Entorns d’Aixopluc per a donxs i persones de gènere no binari que usen drogues i sobreviuen a múltiples situacions de vulnerabilitat i violència.

Amb abasts holístics i individualitzats escaients a les particularitats de cadascuna, ofereix propostes flexibles, d’entrada directa i immediata, segons les seves expectatives, inquietuds, curiositats, interessos i necessitats. Un model d’intervenció innovador i agosarat basat en drets humans i transversalitat de gènere, sostingut per estratègies comunitàries i de l’economia social i solidària que proven ser fiables, pragmàtiques, costo-efectives, on tota dona és protagonista.

En aquest vídeo les membres de la cooperativa ens expliquen de quina manera funcionen i duen a terme la seva tasca davant una guerra contra les drogues i un sistema policial repressiu que vulnera de manera sistemàtica i generalitzada els seus drets humans.

La revolució feminista al Kurdistan

¿Es pot combatre en una guerra des d’una visió feminista? Al documental Comandante Arian, la directora Alba Sotorra, explica una història sobre l’emancipació i la llibertat en ple front de la guerra de Síria. En aquest relat, la comandant Arian, de 30 anys, guia cap a Kobane a un batalló de dones amb la missió d’alliberar a la població que viu sota el jou del Daesh (ISIS). Després de l’esclat de la guerra a Síria, un grup de dones de la resistència kurda forma les YPJ: les Unitats de Defensa de les Dones. A mesura que les YPJ avancen lentament cap al seu objectiu, Arian fa tot el possible perquè les seves companyes descobreixin el veritable sentit de la seva lluita: la llibertat per la propera generació de dones.

El documental sencer està disponible a la plataforma Filmin. Però aquí us proposem veure aquesta taula rodona on Alba Sotorra explica la seva experiència filmant aquest fascinant documental.

Fogueres feministes, a Moçambic

A Moçambic, grups de dones es reuneixen al voltant de fogueres per compartir reflexions sobre els seus problemes i sobre com superar-los; fogueres que impulsen les organitzacions feministes, i que el 2009 van assolir una fita històrica: l’aprovació de la llei contra la violència de gènere. En aquest relat, escoltem les veus d’aquestes dones que ara impulsen la lluita per noves lleis que ampliïn i protegeixin els seus drets.

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/latituds/fogueres-feministes-a-mocambic/video/6148173/

Per Lola Ruíz