Emosex

Compartir:
  

Etiquetes: , , , , ,

Descripció:

“Emosex” es realitza de forma col•lectiva amb els joves que participen en un projecte de prevenció de la salut afectiva, sexual i reproductiva que desenvolupa ABD. Així, el vídeo reflecteix les seves inquietuds i necessitats, els seus aprenentatges i vivències.
Segons l’OMS, la salut sexual és “un estat de benestar físic, mental i social en relació amb la sexualitat. Requereix un enfocament positiu i respectuós de la sexualitat i de les relacions sexuals, així com la possibilitat de tenir experiències sexuals plaents i segures, lliures de tota coacció, discriminació i violència”. Una eina fonamental per establir relacions sexuals plaents, segures i lliures és la comunicació de les emocions, els sentiments i els desitjos sexuals. Per aquest motiu, s’elabora d’un material audiovisual de curta durada amb un disseny atractiu i dinàmic, combinant imatges, textos breus i àudio.
Els i les joves mostren un gran interès per la comunicació de les emocions i els sentiments que es generen entorn de la sexualitat. Amb freqüència, durant els tallers, manifesten preocupacions diverses relatives a aquesta qüestió, ja sigui perquè aquestes emocions els afecten a nivell personal, de parella o grup de parells. És el cas, per exemple, de les dificultats de comunicació de les necessitats i desitjos sexuals i de la negociació de l’ús de mètodes preventius i anticonceptius. Els i les joves són conscients de com la vergonya, la por al rebuig o la inseguretat els afecten a l’hora de viure de forma plena i sana la seva sexualitat.
D’altra banda, manifesten un gran interès per totes les qüestions referents als conflictes de parella. Analitzant amb ells i elles les situacions que els generen preocupació, es considera que en molts d’aquests conflictes es percep la reproducció d’estereotips de gènere i de patrons de relació desiguals.
El vídeo representa de forma metafòrica l’efecte de la gestió d’emocions vinculades a la sexualitat. Per a això, es fa una comparació entre dos personatges, que són representats de forma senzilla i esquemàtica. A l’interior, apareixen diferents emocions i sentiments: inseguretat, desig, gelosia, vergonya…, però cada personatge els gestiona de forma diferent. Un dels personatges processa aquests sentiments i els deixa sortir, mentre que l’altre els emmagatzema en el seu interior. Una frase acompanya les imatges finals del vídeo per reforçar el missatge.
La intenció final és sensibilitzar sobre la importància de la gestió de les emocions, les habilitats de comunicació i d’expressió de sentiments i, a través d’això, viure la sexualitat d’una forma plena i saludable.