Trap contra les violències masclistes

Compartir:
  

Descripció:

El vídeo “Trap contra les violències masclistes” s’emmarca en el projecte La Xarxa d’Espais Joves de Mataró amb perspectiva interseccional. Es treballa a partir de processos de formació-acció revisant i adaptant dels quatre equipaments juvenils de la ciutat i la seva programació amb l’objectiu de convertir-los en veritables espais amb perspectiva de gènere i perspectiva intercultural. Es treballa per aconseguir uns Espais Joves segurs, lliures de discriminacions, que promoguin la igualtat d’oportunitats i amb perspectiva interseccional.

Aquest projecte es basa en un plantejament global i integral dels equipaments, per plantejar actuacions que tinguin a veure amb la transformació del funcionament i usos de l’espai, així com del projecte socioeducatiu. L’objectiu de l’acció és dotar de més coherència i contingut el projecte i actuacions dels Espais Joves, ajudant a recollir i contextualitzar moltes de les actuacions en clau de gènere i intercultural que ja es realitzaven en els equipaments, per tal de situar-les en el lloc d’importància que es mereixen, fer-les més visibles, i fer possible la seva continuïtat.

L’any 2016 es va iniciar el treball sobre la perspectiva de gènere en el marc de la Xarxa d’Espais Joves i l’any 2018 sobre la perspectiva intercultural. Actualment es treballen ambdós projectes des d’un punt de vista interseccional. Es tracta d’un projecte continu i consolidat, però amb elements de flexibilitat per a adaptar-lo als diferents contextos i situacions.

El videoclip “Trap contra les violències masclistes” es va realitzar amb motiu del 25N del 2019, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Des de la Xarxa d’Espais Joves es va proposar un projecte musical i reivindicatiu a partir de la creació musical, des de la recerca d’una base instrumental a la gravació i mescla de les veus, posant èmfasi en la creació de lletres amb perspectiva de gènere.

Des dels quatre equipaments juvenils s’ha portat a terme un procés de reflexió i anàlisi de com el gènere és un factor essencial en la construcció de la pròpia identitat i de les relacions socials que s’estableixen, i es van posar de manifest les relacions de poder i violència presents en les relacions entre homes i dones. Aquest procés de reflexió es va portar a terme mitjançant una eina de comunicació que als i les joves els és pròpia: la música, i s’ha treballat un gènere musical que està força de moda entre la població jove: el Trap. Els nois i noies sovint escolten cançons, en les quals es normalitzen i legitimen comportaments violents en les relacions afectives.

Els objectius principals del projecte eren: posar els coneixements pedagògics i musicals en mans dels i les joves com una eina de reflexió i autocrítica; Oferir un espai d’expressió d’opinions sobre la temàtica; i treballar la música com un canal de comunicació per potenciar la creativitat, el treball col•lectiu, el respecte i la reflexió.

El projecte musical va comptar amb diferents accions. La primera acció va ser una xerrada de sensibilització sobre les violències masclistes existents, per tal de contextualitzar el projecte des d’un punt de vista més teòric i conceptual. La segona acció va consistir en un taller de caire participatiu dinamitzat per una tallerista especialitzada en la creació col•lectiva de lletres musicals amb perspectiva intercultural i de gènere. El taller va constar de dues sessions a cadascun dels quatre Espais Joves de la ciutat i va esdevenir un espai en el qual els i les joves van aprendre a crear les seves pròpies cançons, per després gravar un videoclip que mostrés la feina de creació realitzada pels i les participants. La tercera acció va ser la presentació pública del videoclip per part dels mateixos/es joves en un dels actes públics emmarcats en la campanya municipal del 25N, concretament es va presentar al final de la jornada “Les violències masclistes als mitjans de comunicació”. Un cop presentat el vídeo en aquest acte se’n va començar la difusió a través dels perfils d’Instagram (@mataro_jove) i Facebook (@MataroJove) del servei de Joventut.

S’adjunta un arxiu pdf amb la informació completa en relació al projecte marc en el qual s’emmarca aquest videoclip: La Xarxa d’Espais Joves de Mataró amb perspectiva interseccional.