“El barri Pla d’en Boet contra les violències masclistes”

Compartir:
  

Descripció:

El vídeo ” El barri Pla d’en Boet contra les violències masclistes” s’emmarca en el projecte La Xarxa d’Espais Joves de Mataró amb perspectiva interseccional. Es treballa a partir de processos de formació-acció revisant i adaptant dels quatre equipaments juvenils de la ciutat i la seva programació amb l’objectiu de convertir-los en veritables espais amb perspectiva de gènere i perspectiva intercultural. Es treballa per aconseguir uns Espais Joves segurs, lliures de discriminacions, que promoguin la igualtat d’oportunitats i amb perspectiva interseccional a través de projectes socioeducatius.

El projecte de la Xarxa d’Espais Joves amb perspectiva interseccional es basa en un plantejament global i integral dels equipaments, per plantejar actuacions que tinguin a veure amb la transformació del funcionament i usos de l’espai, així com del projecte socioeducatiu. L’any 2016 es va iniciar el treball sobre la perspectiva de gènere en i l’any 2018 sobre la perspectiva intercultural. Actualment es treballen ambdós aspectes des d’un punt de vista interseccional. Es tracta d’un projecte continu i consolidat, però amb elements de flexibilitat per a adaptar-lo als diferents contextos i situacions.

El vídeo “25N . Pla d’en Boet contra les violències masclistes” neix del Projecte Lila que dur a terme l’Espai Jove Pla d’en Boet des del segon trimestre del curs 2022-2023. Aquest projecte treballa de manera específica la perspectiva de gènere des de l’àmbit socioeducatiu. Un dels objectius principals del projecte és apoderar a les noies joves participants, a partir de tastets d’activitats i espais de confiança on poden plantejar inquietuds i necessitats de la mateixa etapa evolutiva on es troben.
Les joves participants del Projecte Lila van proposar amb motiu de la campanya 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència vers les dones, poder visibilitzar d’una manera clara i senzilla la lluita contra la violència de gènere. Arrel de la demanda juvenil es va engegar la iniciativa juvenil. Des de l’equip educatiu de l’Espai Jove Pla d’en Boet, conjuntament amb la Vocalia de dones Laia l’Arquera i el projecte Agents Liles de l’Institut Laia l’Arquera, s’han anat realitzant trobades de treball amb la finalitat de crear i dissenyar un vídeo de denúncia i d’apoderament comunitari i feminista. Un vídeo que mostra la necessitat de lluitar de forma veïnal i intergeneracional contra la violència masclista.
“25N . Pla d’en Boet contra les violències masclistes” és una de les accions socioeducatives que es van dur a terme dins de la Campanya municipal del 25 de novembre contra les violències masclistes. El dijous anterior a l’Acte institucional, totes les persones participants al vídeo van penjar un llaç lila a la façana de l’Espai Jove Pla d’en Boet amb el nom de les 77 víctimes de l’any 2022 com a commemoració a la seva absència. Les noies de l’Espai Jove Pla d’en Boet van llegir un manifest, elaborat per elles mateixes, i posteriorment es va visualitzar el vídeo.

Arrel de l’acció socioeducativa comunitària i intergeneracional, es va proposar com iniciativa per tota la Xarxa d’Espais Joves de Mataró, conjuntament amb les diferents vocalies de dones del municipi, que el mateix dia 25 de novembre, poder iniciar una marxa de torxes des dels diferents equipaments juvenils fins a l’Ajuntament, on es va dur a terme la lectura del Manifest Institucional i la posterior marxa reivindicativa i feminista contra la violència vers les dones.

Totes aquestes accions s’han publicat a les xarxes socials de @mataro_jove.

S’adjunta un arxiu pdf amb la informació completa en relació al projecte marc en el qual s’emmarca aquest videoclip: La Xarxa d’Espais Joves de Mataró amb perspectiva interseccional.