Ments Despertes i Festival Inclús, el cinema social que t’interessa

Des de RetinES apostem pel cinema social i per això us volem parlar de dos concursos que hi tenen molt a veure: el Concurs de Cinema “Ments Despertes” i d’Inclús, el Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona.

Ments Despertes

Fer cinema per pensar i fer pensar amb el cinema, aquest és el propòsit del Concurs de Cinema Ments Despertes.

Dijous, 25 de maig, es durà a terme la gala de lliurament de premis de la 4a edició del concurs de cinema “Ments Despertes” a l’Auditori CaixaForum de Barcelona on es projectaran les obres seleccionades. Els presentadors de la gala seran la cupletista Glòria Ribera i l’actor Fel Faixedas.

El Programa Ments Despertes és un itinerari formatiu del Grup SOM VIA, conduït per persones amb diagnòstic en salut mental. Aquest programa no només pretén trencar amb els estereotips al voltant de la salut mental entre l’alumnat jove, sinó que vol aconseguir la participació comunitària dels centres educatius, promocionar hàbits saludables i, sobretot, fer servir l’audiovisual com a eina educativa. En les 11 edicions s’ha arribat a uns 6.000 alumnes. En l’edició d’aquest any, s’han presentat 60 curtmetratges procedents de 29 centres educatius diferents.

Inclús

També us venim a parlar d’Inclús, un festival de produccions audiovisuals, tant documentals com de ficció, centrat en la temàtica de la discapacitat. A més del concurs audiovisual internacional, completen el festival amb un ventall d’activitats annexes, com ara tallers d’accessibilitat o reciclatge.

L’any passat el certamen va complir 10 anys apostant per l’audiovisual i amb la diversitat funcional com a eix central. A finals de novembre d’aquest any se’n celebrarà l’11a edició, també al CaixaForum de Barcelona, en què s’ha apostat per dues noves seccions: Inclús Valors, cinema per a nens i adolescents de temàtica social i Cine en Signes, curt en llengua de signes.

Si us agrada el món audiovisual, us animem a presentar-vos-hi. La convocatòria del concurs audiovisual està oberta fins al 2 de juliol de 2023 i les bases es poden trobar a la seva pàgina web. Encara hi sou a temps!

Per: Laura Moreno