Audiovisuals més enllà de la pràctica esportiva: eina educativa, valors, històries de vida…
Tothom ha fet esport en algun moment o un altre de la seva vida per millorar la salut o bé per escapar i alliberar-se dels ritmes de rutina exigents que marca la societat d’avui dia. L’esport no només ens ajuda a sentir-nos bé o millor físicament i emocionalment, sinó que és una eina cohesionadora per a col·lectius que pateixen desigualtats a la nostra societat. També és una eina que ens ajuda a ser millors entre nosaltres: amb respecte i treball en equip, a tenir cura de l’altre. I, també, per a molts, l’esport ha estat la seva vida. En aquest article us fem un recull de documentals i sèries que tenen a veure amb la part més social i pedagògica de l’esport.
Jade de Boho: una historia de superación en el fútbol femenino
En poc més de 5 minuts. aquest vídeo retrata la història de vida de la Jade Boho, actual jugadora de l’Alhama CF El Pozo i internacional per Guinea i Espanya, on explica, en primera persona, tots els entrebancs que ha hagut de superar per poder fer-se un lloc en el món de la pràctica del futbol.
Àlex Roca, «El límite te lo pones tú»
Una altra història de vida que ha commogut –i a nivell internacional– és de l’atleta Àlex Roca, un corredor que va patir una encefalitis cerebral als sis anys i que el va deixar amb paràlisi cerebral permanent i un 76% de discapacitat física. Anys després, l’Àlex ha estat capaç de completar 3 mitges maratons, 5 triatlons i ha recorregut el desert amb bicicleta a la Titan Desert. L’any 2022 va completar la Marató de Barcelona. Un exemple, doncs, que els límits ens els posa la mateixa societat i que l’esport, en aquests casos, hi té un paper clau, ja que la pràctica i la perseverança ens mantenen, d’alguna forma, vius i empoderats.
L’esport com a eina educativa
L’AEE Institut Montserrat és una entitat fundada l’any 2000 que va néixer amb la voluntat d’oferir una oferta esportiva de qualitat als nois i noies de l’institut i del barri del Farró de Barcelona. En aquest reportatge ens mostren la seva filosofia que concep l’esport com alguna cosa que va més enllà d’una activitat física; el concep com una eina per educar en valors positius per al desenvolupament dels participants i, alhora, d’uns hàbits higiènics saludables. Practicant esport no només es creen esportistes sinó que també es formen persones.
Home Ground
Heimebane, en el seu títol original, és una sèrie dramàtica noruega que es va estrenar el 2018. La sèrie té com a protagonista Helena Mikkelsen, la primera dona entrenadora de futbol masculí a la primera divisió noruega, que supera les expectatives en un entorn masculinitzat, havent de superar molts obstacles i complicacions. I ho fa, fent ús d’una personalitat dura i una força innata. La sèrie ha rebut diferents premis nacionals i internacionals.
Khartoum Offside
Un grup de dones de Khartum volen ser futbolistes i es preparen per desafiar la prohibició imposada pel govern militar del Sudan que no permet a les dones practicar cap esport professional. La seva batalla per ser reconegudes com l’equip nacional femení de futbol del Sudan és tenaç, valenta i, sovint, carregada de riures.
Per Neus Gilabert Bertomeu, auxiliar de producció del CEESC i estudiant d’Antropologia Social i Cultural a la UAB (juny 2023).