El conflicte social entre Palestina i Israel reflectit a l’audiovisual

El conflicte social entre Palestina i Israel ha sigut un escenari de tensions i sufriments humans innumerables. Més enllà de les notícies que veiem als mitjans de comunicació explicades des del punt occidental i les veus polítiques, hi ha altres veus. Les veus oblidades de les pròpies víctimes del conflicte. Aquestes persones s’enfronten dia a dia amb les conseqüències que aquest conflicte ha generat durant dècades. A través dels diferents materials audiovisuals, el nostre objectiu és entendre i conèixer les vides de les persones atrapades en aquesta guerra. Més enllà del conflicte bèl·lic, volem mostrar imatges de les vides humanes que hi ha en joc. Podrem escolar veus individuals que cerquen la pau, les quals ens ajudaran a realitzar una reflexió més profunda i humana envers aquest conflicte social. 

Promises (2001)

El documental ‘’Promises’’ (2001) ens mostra de manera propera la vivència i el pensament dels propis infants palestins i israelians sobre el conflicte social que viuen entre ells. Un documental nominat al millor documental a la 74a edició dels Oscars, el qual ha obtingut onze reconeixements de festivals internacionals a Jerusalem, Locarno, San Francisco, Sao Paulo, Valladolid i París, entre d’altres. A través de set nens i nenes palestins i israelians aquest audiovisual ens apropa a la innocència i bondat dels infants com a individus de pau on l’odi no forma part del seu discurs. Podem veure com aquests infants conversen entre ells i tenen interès en poder conèixer-se uns amb els altres. Aquest documental ens ajudà a reflexionar sobre com la societat pot influenciar als infants de manera que, en un futur, es converteixin en persones plenes d’odi sense oportunitat de diàleg. Aquests nens i nenes ens ensenyen com els conflictes socials poden arribar a desaparèixer a través de conèixer a l’altre i ser persones lliures de prejudicis. 

Eman Mohammed: The courage to tell a hidden story

Eman Mohammed: Gallery: Loss is loss. Pain has no nation

Eman Mohammed és una de les poques dones fotoperiodistes a la Franja de Gaza. A través del seu treball fotogràfic i la xerrada ‘’The courage to tell a hidden story’’ podem endinsar-nos en aquest conflicte bèl·lic des de la vivència en primera persona de les persones que viuen a Gaza. Eman Mohammed ens mostra persones, vides i històries reals amb somnis i esperances, que a vegades oblidem quan se’ns parla sobre aquest conflicte social. La fotoperiodista ens apropa a elles i ens fa recordar la part humana d’aquesta devastadora situació. 

El insulto (2017)

Enllaç a Prime Video

Enllaç a Filmin 

El film ‘’El Insulto’’ (2017), tot i no tractar concretament del conflicte actual entre Israel i Palestina ens apropa a les relacions socials contaminades per l’odi entre aquestes diferents cultures i religions. El film ens mostra com un conflicte entre un cristià libanès anomenat Toni i un obrer refugiat palestí anomenat Yasser acaba convertint-se en un conflicte d’Estat al Líban. Aquests fets comencen amb una baralla verbal la qual posteriorment esdevé un conflicte global entre dues cultures i religions prèviament enfrontades entre elles al llarg de la història.

Podem veure el paper que juga l’Estat envers el conflicte, on influeix sobre la decisió i posició de les persones enfrontades. Aquesta pel·lícula ens fa reflexionar i ens recorda la importància de conviure amb respecte i pacifisme en societat. El film ens transmet la importància del diàleg i l’empatia per a una veritable cohesió social entre dues cultures enfrontades durant dècades. A través d’aquesta reflexió els dos protagonistes de la història poden donar-se compte del que veritablement són, persones amb vides que importen més enllà de l’odi instaurant en ells. 

Valley of tears (2020)

Enllac a HBOMAX

Valley of tears (2020) és una minisèrie d’origen israelià que explica la guerra de Yom Kipur la qual va començar el 6 d’octubre de l’any 1973. Una guerra, la qual no serà l’última, entre els països àrabs i l’estat d’Israel. Podrem viure la sèrie a partir de quatre històries que s’entrellacen i donen significat entre elles. Valley of tears ens farà reflexionar sobre el conflicte bèl·lic actual i els seus orígens. A través dels seus capítols ens mostra des de les accions més horribles fetes per l’ésser humà, fins als gestos més humans que podem arribar a fer. Les imatges esquinçadores que se’ns mostren, ens faran sentir el veritable horror que les víctimes actuals viuen en els conflictes bèl·lics. En els seus crèdits podem veure la dedicatòria “En memoria de todos los que murieron en la guerra del Yom Kippur y como dedicatoria a todas sus familias y a quienes les impactó la guerra”.

Inch’Allah (2012)

Enllaç a Prime Video

Enllaç a Filmin

Aquest film ambientat a Palestina, ens mostra el conflicte bèl·lic i social entre la cultura israeliana i la palestina. La protagonista, Chloé, és una metgessa d’origen francès que treballa en un camp de refugiats. Ella mateixa es veurà impactada per les realitats que és viuen en la zona afectada per la guerra. La metgessa establirà un vincle amb les persones que atén, més enllà de la seva professió, on es veuran desafiades les barreres polítiques i culturals. Aquest film commovedor ens farà ficar-nos en la pell de les víctimes del conflicte, sentir empatia i veure la realitat des dels ulls de les persones que la viuen.

Per Maria Mayor Mauricio auxiliar de producció del CEESC i estudiant d’Educació Social.