El Rec Comtal: la lluita veïnal pel bé comú

Compartir:
  

Descripció:

El documental ‘El Rec Comtal: la lluita veïnal pel bé comú’ està produït per les entitats La Perifèrica, Òmnium Cultural i l’AV Can Sant Joan, És un curtmetratge, de 15 minuts on es mostra el procés de recuperació d’aquest canal mil·lenari com a patrimoni natural i cultural a través de les veus dels veïns i professionals de Can Sant Joan (Montcada i Reixac) i Vallbona (Nou Barris, Barcelona).

La iniciativa forma part del projecte ‘Revoltes‘, d’Òmnium Cultural, i va néixer el 2020 com una resposta a la impossibilitat de fer itineraris de descoberta pel Rec Comtal a causa de les restriccions de mobilitat per la covid-19. Uns itineraris dissenyat i implentats amb mirada comunitària on joves de la zona es formaven i els feien. Mitjançant els testimonis de figures del barri, el vídeo fa un repàs històric dels diferents usos que ha tingut l’espai per part de la comunitat i el seu paper com a nexe entre Can Sant Joan i Vallbona.

El curtmetratge també narra la lluita dels veïns per reclamar a les administracions la dignificació del Rec, un espai que va estar molts anys abandonat, amb poca neteja i manca d’il·luminació. Arran de les reivindicacions veïnals, els ajuntaments de Montcada i Barcelona, amb el suport del Consorci del Besòs, van coordinar les obres de rehabilitació de l’espai, que van començar el 2015. Les inversions han permès convertir el Rec i el seu entorn en un punt de trobada agradable i cuidat, dinamitzat per projectes socioeducatius i comunitaris com ‘El Rec es mou’.

El Rec Comtal és un espai de cohesió social amb activitats inclusives on tothom pot tenir el seu lloc i permet interaccions entre la gent del mateix barri. El curtmetratge també introdueix la denúncia dels residents limítrofs, que alerten sobre episodis d’incivisme al tram entre Montcada i Barcelona. El treball comunitari entre veïnat, associacions i administracions ha donat resposta a algun dels reptes que es plantegen en l’audiovisual.

FITXA TÈCNICA

DURACIÓ: 14:26 minuts
ANY DE REALITZACIÓ: 2021
DIRECCIÓ: Inés Tarradelles
DIRECCIÓ DE FOTOGRAFIA: Laura Correa
SO: Tidiane Diedhiou
PRODUCCIÓ: Bea Bordanove
FOTO FIXA: Meritxell Blanco
COORDINACIÓ DE TESTIMONIS: Carmen Fructuoso
MUNTATGE / CURADORIA MUSICAL / I VEU EN OFF: Inés Tarradelles
POSTPRODUCCIÓ I SO: Tidiane Diedhiou
RECURSOS I MATERIAL D’ARXIU: Vidal Casado i Torrente; Carla González, Agrupació de veïns i veïnes de Can Sant Joan, Fons Tere Sánchez, Arxiu Hoja Informativa, El Periódico, Diari Ara, Montcada Comunicació.
MÚSICA: Vibin Sneaky – Hipper, Revolución – Desenfreno
AGRAÏMENTS A TESTIMONIS: Andrea, Antonio, José Luis, Nélida, Rocío, Raquel,
AGRAÏMENTS A ENTITATS COL·LABORADORES: Associació La Perifèrica, Associació de comerciants de Can Sant Joan, Associació de veïns i veïnes de Can Sant Joan, Projecte comunitari el Rec es mou, Projecte comunitari Cultura i Barri, Hotel d’entitats de Can Sant Joan, Associació de dones actives de Vallbona, Ajuntament de Montcada i Reixac
CO-PRODUÏT: PROJECTE (RE)VOLTES (ÒMNIUM CULTURAL) I ASSOCIACIÓ LA PERIFÈRICA